Gå till innehåll
Sök
meny

Barns behov av gröna miljöer

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Det finns stora hälsovinster för barn att vistas i gröna miljöer. Utomhusmiljön vid skolor och förskolor är mycket viktig eftersom det för många barn är enda tiden de är utomhus på hela dagen. Den bostadsnära grönskan och närhet till kvalitativa lekmiljöer är viktig för barns möjlighet till lek och rörelsefrihet på fritiden.

Närhet till naturområden vid förskolor och skolor möjliggör utomhuspedagogik i naturen vilket kan bidra till att skapa en förståelse för naturens betydelse för en hållbar utveckling.

Planeringsinriktning

Kommunen ska genom välplanerade parker, förskole- och skolgårdar ge barn tillgång till spännande och stimulerande lekmiljöer som inbjuder till rörelse, motion och främjar barns hälsa och utveckling. Barn ska skyddas mot exponering av solljus, hetta, buller och luftföroreningar.

Ställningstaganden

  • Kommunen ska verka för att gröna lekmiljöer och fritidsutbud i nära anslutning till bostäder bevaras, utvecklas och tillskapas.
  • I miljöer där barn vistas regelbundet mer än tillfälligt, exempelvis lekytor, ska en krontäckningsgrad på minst 50 procent eftersträvas.
  • Vid planläggning av nya områden eller vid komplettering i befintlig bebyggelse ska behov av lekmiljöer utredas tidigt i processen. Riktlinjer för lekplatser ska följas. Kommunen ska sträva efter att avståndet till närmaste offentliga lekplats ska vara max 300 meter från bostaden i områden med tätare bebyggelse. I områden med brist på bostadsnära grönska och lekmiljöer kan det finnas behov av ännu kortare avstånd till offentlig lekplats. Lekplatserna ska vara lätta att nå för barn i närområdet. Det är positivt om de ligger nära förskolor och skolor, eller där många barn förväntas passera på väg hem från förskola/skola. Lekplatserna ska ha ett rikt och varierat utbud som passar olika åldrar. Närliggande lekplatser ska komplettera varandra.
  • Vid planläggning, lovprövning, projektering och bygglovsgranskning ska friytornas storlek och kvalitet säkerställas.
  • Nya skolor och förskolor ska i så stor utsträckning som möjligt planeras i närheten av grön- och naturområden och med hänsyn till möjlighet till samnyttjande av gröna ytor.
  • Naturområden nära skolor och förskolor ska bevaras och utvecklas för att möjliggöra pedagogisk verksamhet i naturmiljöer.

År 2020 antogs FN:s konvention om barns rättigheter som svensk lag. Konventionen utgår ifrån ”barnets bästa”, vilket innebär att alla beslut som berör barn ska ha detta i beaktande. Med avstamp i barnkonventionen bör således arbetet rörande barns möjligheter och rättigheter till hälsofrämjande och attraktiva grönområden prioriteras.

Lek är grundläggande och avgörande för barns utveckling och välbefinnande. Genom leken tränar och utvecklar barn såväl fysiska, som sociala och mentala färdigheter. Leken bidrar på så sätt till en sund kroppsutveckling där barnet utvecklar olika förmågor, sitt självförtroende och sin bedömningsförmåga. Tillgång till trygga, spännande och stimulerande lekmiljöer är därför mycket viktigt i alla områden där barn bor och vistas.

Tidigare uppföljningar har visat att det genomsnittliga gångavståndet till en offentlig lekplats i Örebro stad är knappt 300 meter. Många studier anger 300 meter som tröskelvärde, vid längre avstånd minskar användningen. En studie med fokus på barn, 7–12 år, visar dock att tröskeln för användning av grönområden för barn är lägre och att den minskar betydligt redan vid avstånd över 100 meter. Det innebär att privata lekmiljöer på innergårdar eller i anslutning till flerbostadshus är ett mycket viktigt komplement till de offentliga lekplatserna.

Solljus behövs för att D-vitamin ska kunna bildas i huden, men för mycket och för stark sol kan vara skadligt. Små barn har mycket solkänslig hud och kan inte bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Allt för mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Därför är det viktigt att planera för skugga i miljöer där barn vistas under längre perioder. Lövskugga är ett bra solskydd eftersom det samtidigt sänker temperaturen och tillåter solinstrålning under årets mörkare perioder.

Förskolegårdar och skolgårdar är särskilt viktiga miljöer eftersom barn och unga spenderar mycket tid där mitt på dagen när solen är stark. En undersökning av solskyddet på förskolor i Örebro kommun visar att merparten av förskolorna som ingick i studien saknar fullgott solskydd på de mest lekintensiva platserna i utemiljön. Behovet av att komplettera med fler träd i befintliga miljöer är därför mycket stort.

De stora utmaningar som mänskligheten står inför, exempelvis klimatkrisen och utarmningen av den biologiska mångfalden, kräver både kunskap och engagemang. Lärandet för hållbar utveckling är därför en central fråga. Värderingar, vanor och relationer som etableras i barndomen har stor betydelse för hur vi lever våra vuxna liv. Ett särskilt fokus behöver därför ligga på barns möjligheter till upplevelser och utveckling, att barn har tillgång till stimulerande lekmiljöer, och grundlägger vanor för ett fysiskt aktivt liv och en positiv relation till naturen. Att det finns god tillgång till naturområden nära förskolor och skolor är prioriterat för att skapa goda möjligheter att komma ut i naturen i lärandeprocessen.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se