Vindkraft är en ren energikälla med hög kvalitet ur miljösynpunkt. Örebro kommun är beredd att ta ansvar för att vindkraften byggs ut. En förutsättning för det är att kartlägga var i kommunen det kan vara lämpligt att etablera vindkraftsanläggningar med hänsyn till vilken påverkan vindkraftverk har på människor och miljö, till exempel i form av buller, påverkan på landskapet och natur- och kulturmiljön samt annan omgivningspåverkan.
Strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad
Energimyndigheten och Naturvårdsverket har tagit fram en strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad (2021). En hållbar vindkraftsutbyggnad innebär, enligt strategin, att vindkraften bidrar till att de energipolitiska målen nås och att vindkraften fördelas jämnt över landet. Ur ett markanvändningsperspektiv är en förutsättning för en hållbar vindkraftsutbyggnad att den sker med hänsyn till andra hållbarhetsmål, exempelvis genom att den negativa påverkan på naturvärden minimeras och att utbyggnaden sker med hänsyn till livsmiljöer och friluftsliv.
En bärande tanke med den nationella strategin är att den ska efterföljas av regionala analyser. De regionala analyserna ska i sin tur bilda grund för en nationell överblick och analys av förutsättningarna att uppnå ett effektmål om 80 TWh till 2040-talet. Regionala analyser har (2024) endast genomförts som pilotprojekt för två län. Därmed har arbetet än så länge inte resulterat i den regionala och nationella överblick som var syftet. Förhållandet försvårar en hållbar utbyggnad lokalt då det är svårt att bedöma hur intresset ska prioriteras lokalt gentemot andra och delvis motstående intressen.
Det kan bland annat konstateras att det finns några övergripande faktorer som har större betydelse för möjligheterna till vindkraft inom Örebro kommun. Det gäller exempelvis en relativt hög befolkningstäthet, större fågelskyddsområden, friluftsområden av större betydelse för en förhållandevis stor befolkning samt områden med hinderfrihet kopplade till riksintressen.
Vindkraftsutredning Örebro
Örebro kommun har i mark- och vattenanvändningskartan pekat ut utredningsområden för vindkraft. I sammanhanget är det viktigt att betona att det rör sig om områden där förutsättningarna för vindkraft kan utredas vidare och att det inte innebär ett slutgiltigt ställningstagande om det är lämpligt med vindkraftverk på platsen eller ej. En vindkraftspark tillståndsprövas (i normalfallet och när det gäller en park med flera större verk) som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken (9 kap. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). En sådan ansökningsprocess inleds med ett samråd där allmänhet, berörda myndigheter m fl involveras. Prövningen enligt miljöbalken syftar bland annat till att skydda människors hälsa och miljö, inklusive natur- och kulturmiljöer, biologisk mångfald samt att trygga en god hushållning med mark utifrån ekologisk, social och kulturell synpunkt. Tillståndsprövningen föregås av en rad utredningar som ligger till grund för miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsprövning. Det är länsstyrelsernas Miljöprövningsdelegation som slutligen tillståndsprövar och fattar beslut. Utöver tillståndsprövning enligt miljöbalken prövas vindkraftverk (om det är verk över 20 meter) genom bygglov via plan- och bygglagen. Utöver nämnda prövningar ska kommunen tillstyrka vindkraftverk genom det så kallade kommunala vetot (enligt 16 kap 4 § miljöbalken).
Översiktsplanens och utredningsområdenas roll syftar i sammanhanget till att på ett övergripande plan peka på områden där det kan vara gångbart med vindkraft i förhållande till andra allmänna intressen. Det innebär vidare att Örebro kommun generellt bedömer att de ytor i kommunen som inte är utpekade som utredningsområden generellt har sämre förutsättningar i förhållande till dessa intressen. Vid en närmare utredning och prövning av det enskilda området kan det självklart finnas ytterligare omständigheter som talar för eller emot en vindkraftsetablering på platsen. Den utredning som ligger till grund för de utpekade utredningsområdena för vindkraft behöver betraktas som just övergripande och översiktlig. Det är först inför och i samband med miljöprövningen som det vidare kan framgå vad som exempelvis är ett lämpligt avstånd till bostadsbebyggelse eller vilka intressen som ytterligare behöver tas hänsyn till inom den specifika geografin och på den specifika platsen.
De föreslagna utredningsområdena är resultatet av en urvalsprocess som tagit utgångspunkt i andra allmänna intressen av större vikt i förhållande till vindkraft och utifrån ett översiktligt planeringsperspektiv. Metodiken beskrivs närmare i underlagsrapport Vindkraftsutredning Örebro (Radar Arkitektur, 2024). Urvalsprocessen har genomförts i flera steg. I ett första steg har ytor sorterats bort som på ett övergripande plan bedömts som oförenliga med vindkraft. Det handlar bland annat om att skyddade områden eller närheten till bostadsbebyggelse.
Örebro kommun har relativt få geografier som inte är bebyggda i någon utsträckning. Undantag finns bland annat i kommunens västra delar men där det finns andra begränsande faktorer i förhållande till vindkraft. Som framgår av metodiken har närhet till bostäder varit en av flera “begränsande” faktorer i urvalsprocessen för att identifiera möjliga områden. I sammanhanget har en buffert om 500 meter använts i förhållande till bostadshus, dock med undantag för enskilt belägna bostadshus.
I ett nästa steg har ytterligare sållning av ytor gjorts utifrån en kvalitativ analys utifrån aspekter som naturmiljö, kulturmiljö, friluftsliv, riksintressen och landskapskaraktär. För kvarstående ytor har en bedömning gjorts av områdets känslighet. Örebro kommun har valt att i samrådshandlingen endast gå vidare med områden som bedömts ha liten känslighet utifrån givna förutsättningar och värden på platsen.
Det urval av områden som Örebro kommun har valt att presentera i markanvändningskartan har även justerats sett till områdenas utbredning och storlek i förhållande till samlad bebyggelse. Justeringen har skett utifrån ett schablonmässigt skyddsavstånd om 1 km i förhållande till samlad bebyggelse i tätorter, småorter och fritidshusområden (SCB:s definitioner och geografiska avgränsning har använts för att definiera skyddsavståndet i förhållande till nämnda orter och områden). Det finns inget allmänt vedertaget eller juridiskt definierat skyddsavstånd. Att tillämpa 1 km avspeglar ett kommunalt ställningstagande om ett generellt och minsta avstånd till samlad bebyggelse vilket har bedömts som rimligt med hänsyn till att värna boendemiljöer utifrån buller, visuell påverkan, skuggningseffekter med mera.
Det föreslagna urvalet av områden som redovisas i översiktsplanens samrådsversion ska betraktas som preliminärt och förväntas revideras utifrån de synpunkter som framkommer under samrådet. Både utifrån synpunkter från myndigheter och från allmänheten. Samrådet för översiktsplanen är med andra ord en del av urvalsprocessen för att identifiera möjliga områden för vindkraft.
Som underlag till vindkraftsutredningen ligger bland annat rapporten Integrerad landskapskaraktärsanalys, Örebro (Radar Arkitektur, 2024). Underlaget har tagits fram i syfte att ge en översiktlig bild av känslighet, potential och utvecklingstendenser för olika landskapsavsnitt i Örebro kommun. Landskapskaraktärsanalysen har tillämpats som underlag i flera delar av översiktsplanen, bland annat för att ge rekommendationer om hur bebyggelse kan lokaliseras på landsbygden med hänsyn till landskapets karaktär. I urvalet av utredningsområden för vindkraft har landskapskaraktärsanalysen bidragit med vägledning om vilken skala av anspråk i landskapet som kan vara lämplig i olika delområden och vilka företeelser i landskapet som behöver beaktas vid en vindkraftsutbyggnad.
Energimyndigheten tillhandahåller en vindkartering som beskriver medelvindhastigheten över hela Sverige. I urvalet av utredningsområden för vindkraft har hänsyn främst tagits till andra faktorer än vindkartering. Skälen till det är dels att det finns goda vindförutsättningar för vindkraft i hela Örebro, dels att moderna vindkraftsanläggningar oftast uppgår till sådan höjd att vindhastigheten är mindre relevant. Vilken höjd som är lämplig för vindkraftverk kan dock variera mellan olika områden, bland annat utifrån hänsyn till landskapets karaktär eller behovet av hindersfrihet runt riksintresse. Bedömningen är att riksintresse för Försvarsmakten har en avgörande betydelse vad gäller möjligheterna till vindkraftsetableringar i kommunens västra delar.
I kommunens sydligaste delar finns ett mindre område som är utpekat som riksintresse för vindkraft. Detta område har av Energimyndigheten bedömts som särskilt lämpligt för elproduktion från vindkraft med hänsyn till bland annat medelvinden i området. I slutet av 2018 fattade Länsstyrelsen beslut om naturreservat Brevens tallskogar. Naturreservatet överlappar i stora delar området som är utpekat som lämpligt för vindkraft. Kommunen gör bedömningen att en etablering av vindkraft inom området påtagligt skulle skada ett stort oexploaterat naturområde och att det är svårt att tillgodose riksintresset. Örebro kommun har därför inte pekat ut något utredningsområde för vindkraft inom riksintresseområdet.