Gå till innehåll
Sök
meny

Fjärrvärme och fjärrkyla

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Behovet av värme och kylning kan minskas genom byggnaders utformning och användning av ekosystemtjänster i anslutning till bostäder och verksamheter. I den mån värme och kylning av byggnader krävs förespråkas fjärrvärme och fjärrkyla som alternativ.

Planeringsinriktning

Örebro kommun ska främja fjärrvärme och fjärrkyla som uppvärmnings- och kylningsalternativ. Örebro kommun ska samtidigt verka för att minska klimatpåverkan från fjärrvärme och fjärrkyla.

Ställningstaganden

  • Fjärrvärme är ett uppvärmningsalternativ som ska gynnas och ges goda möjligheter i Örebro kommun. Fjärrvärmenätet ska ges möjlighet att expandera, särskilt i utbyggnadsområden.
  • I tätorter som idag saknar fjärrvärme uppmuntras satsningar från till exempel lokala värmeentreprenörer.
  • Fjärrkyla är en teknik som bör ges goda möjligheter. Fjärrkyla är intressant speciellt vid nybyggnation eller renovering av kontors- och affärslokaler.

I ett kraftvärmeverk produceras både el och fjärrvärme från till exempel biobränsle. Ju större fjärrvärmeunderlaget är desto mer el kan produceras av biobränsle, och därmed ersätta el producerad av fossila bränslen eller kärnkraft. Fjärrkyla (liksom fjärrvärme) produceras i en central, storskalig anläggning som distribuerar kallt vatten till kunder med stort kylbehov. Fjärrkyla ersätter små lokala kylanläggningar som ofta har sämre verkningsgrad, orsakar mer buller och tar större plats i byggnaden.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se