Gå till innehåll
Sök
meny

Energiförsörjning

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Planeringen av energiförsörjningen i kommunen handlar om att skapa förutsättningar både för en långsiktigt hållbar energianvändning och för en långsiktigt hållbar energiproduktion.

Temaområdet omfattar Energieffektivitet med fokus på byggnadsbeståndet i kommunen. Avsnitten Solenergi och Vindkraft fokuserar på att främja en hållbar energiproduktion i kommunen. Elförsörjning och Fjärrvärme och fjärrkyla fokuserar på att säkerställa tillräcklig kapacitet för försörjningen av el, värme och fjärrkyla.

Tematisk strategi

I samhällsplaneringen ska både behovet av en effektivare energianvändning och en ökad produktion av fossilfria energislag tillgodoses.

Sveriges övergripande mål avseende klimat- och energiområdet handlar för energiområdet bland annat om att energianvändningen ska effektiviseras med 50 procent till 2030 (jämfört med 2005) samt att elproduktionen år 2040 ska vara fossilfri. Det regionala energi- och klimatprogrammet redovisar motsvarande mål för det regionala sammanhanget. Örebro kommun verkar för nationella och regionala mål för energiområdet främst utifrån de lokala mål och ställningstaganden som finns uppställda för området i Program för hållbar utveckling och i Klimatstrategi för Örebro kommun. För närvarande pågår ett arbete med att ta fram en kommunal energiplan bland annat i syftet att åstadkomma en mer framåtsyftande energiplanering ur ett lokalt perspektiv.

I Klimatstrategin finns mål och ställningstaganden som riktar sig direkt till kommunkoncernen utifrån kommunens roll som fastighetsägare. Örebro kommun verkar för energieffektivitet och fossilfri energiförsörjning bland annat genom stöd och rådgivning gentemot privata fastighetsägare men även genom att medverka i och stötta projekt som på ett innovativt sätt utvecklar energilösningar vid nybyggnation.

Översiktsplanens övergripande strategier om det redan byggda som resurs samt närhet i vardagen hänger ihop med energifrågorna. Ett större fokus på återanvändning och komplettering av befintliga byggnader och struktur innebär en energibesparing och en minskad klimatbelastning. Frågan behandlas inom det tematiska området Livsmiljöer. Närhet i vardagen handlar i stor utsträckning om att minska behovet av transporter vilket i sin tur innebär en minskad förbrukning av energi, vilket är frågor som behandlas under temaområdet Mobilitet men är också utgångspunkten i andra delar. I Mobilitet behandlas också frågor om laddinfrastruktur för elfordon vilket självklart är en viktig energiförsörjningsfråga då fordonsflottan behöver ställa om från fossila bränslen till el. Energifrågorna har vidare en given koppling till klimatfrågorna i allmänhet som behandlas under Klimat.

Produktion av fossilfri energi i from av vindkraft samt markbunden solenergi innebär markanspråk som också konkurrerar med andra anspråk och intressen. En förutsättning för en sådan produktion är tillgången till mark. Temats fokus är även energieffektivitet i byggnaders driftskede och att på olika sätt i stadsbyggandet främja en fossilfri energiproduktion samt energieffektiva lösningar i redan byggda miljöer. Vidare omfattas frågor kring den tekniska infrastruktur som är en förutsättning för stadsbyggande; elförsörjning samt fjärrvärme och fjärrkyla.

Örebro kommun har i dagsläget inga ställningstaganden som avser lokalisering av produktion av kärnkraft. Det saknas för närvarande nationell och regional vägledning i frågan vilket bedöms vara en förutsättning för att ta fram ställningstaganden inom ramen för den översiktliga planeringen.

Underteman

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se