Gå till innehåll
Sök
meny

Bo för livet

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Det finns många olika motiv och drivkrafter till vart man bosätter sig i en kommun, oavsett om man väljer staden, mindre tätort eller på landsbygden.

Dessa utgår ofta från en kombination av vad platser erbjuder och människors livsstil och önskemål om boendemöjligheter, men kan också handla om att kunna bo och verka på samma plats, som jord- och skogsbrukaren gör. Landsbygden kan erbjuda tystnad, öppna siktlinjer, närhet till natur och vattenkontakt, och uppfattas av många som attraktiva boendemiljöer. För många utgör den lilla byn eller orten ett uppskattat och tryggt sammanhang, medan andra söker platser med få grannar. Ibland spelar landskapets, ortens, byns eller det enskilda husets karaktär en stor roll, ibland inte.

Örebro kommuns landsbygd är till övervägande del en stadsnära landsbygd. Det innebär att det finns ”lantliga” boendemöjligheter med stor närhet till den stora staden och dess kommersiella och kulturella utbud, starka arbetsmarknad och välutbyggda offentliga serviceutbud. Det innebär också att det finns många ”urbana” boendemiljöer med stor närhet till de upplevelselandskap, utflyktsmål, fritids- och kulturaktiviteter som landsbygden erbjuder. Genom hur människor rör sig i sin vardag mellan hem, arbete, handel, service och fritidsaktiviteter, vävs stad och land samman i stadsnära landsbygder.

I Örebro kommun finns således ett ömsesidigt beroende och växelverkan mellan den stora staden, de mindre orterna och landsbygden däromkring. För att stärka denna helhet är det viktigt att det finns goda förbindelser mellan stad, mindre tätorter och landsbygd samt vidare ut i regionen. Denna helhet innebär också att stadens, de mindre orternas och landsbygdens möjligheter och utmaningar hänger samman.

Planeringsinriktning

Kommunen eftersträvar att orter, stadsdelar och kvarter ska bebos av en blandning av människor utifrån ett socioekonomiskt perspektiv. Publika byggnader och skolor har en samrelation med bostäder som sammanbindande nav för människor oavsett generation eller socioekonomiska förutsättningar.

Ställningstaganden

  • Det ska finnas ett varierat utbud av bostäder och upplåtelseformer i alla delar av kommunen.
  • Nya bostäder utanför tätorten Örebro ska i första hand lokaliseras till landsbygdens kommunala kärnor och i andra hand till lokala kärnor och utvecklingsstråk.
  • Bostäder på landsbygden utanför regionala, kommunala och lokala kärnor sker med enstaka tillägg.
  • I planeringen av nya bostäder ska det strävas efter livskraftiga och goda boendemiljöer med tillgång till social och grön infrastruktur.
  • Människor i olika livssituationer ska ha möjlighet att bo kvar i sitt närområde.
  • Detaljplaner som bidrar till en ökad variation i utbudet ska prioriteras.
  • Markstrategiska förvärv som bidrar till att komplettera ensidiga bostadsstrukturer i alla delar av kommunen ska prioriteras.
  • I planeringen av nya bostäder ska ett barnrättsperspektiv säkerställas, med särskild hänsyn till barns boende- och närmiljö.
  • Markanvisningar ska användas för att balansera och komplettera befintligt utbud på marknaden vad gäller bland annat upplåtelseform och lägenhetsstorlekar. Särskilt angeläget är det i stadsdelar med ensidig bostadsstruktur.
  • Behandlingshem och boenden som kan ha behov av avskilda lägen ska spridas till olika delar av staden och kommunen i anslutning till kollektivtrafikstråk.

Bostadsbehovet ser olika ut för olika människor, under olika skeden i livet, bland annat beroende på om man bor ensam eller tillsammans med andra, om man är ung eller gammal, om man hyr eller äger sin bostad, om man har behov av stöd i sitt boende eller om man klarar sig själv. I Örebro kommun ska olika bostadsalternativ finnas i alla delar av staden. Bostäder ska finnas i olika storlekar, upplåtelseformer och prisklasser och kunna tillgodose särskilda behov. Med en blandning av bostadstyper och upplåtelseformer i alla delar av kommunen kan Örebro bli en mindre boendesegregerad kommun, samtidigt som människor får möjlighet att bo kvar i sitt närområde i livets olika skeden.

Det finns många äldre som bor kvar i stora bostäder samtidigt som behovet av stora bostäder för barnfamiljer ökar. För att det befintliga bostadsbeståndet ska utnyttjas bättre behöver rörligheten på bostadsmarknaden öka. Ungdomar och äldre är grupper som växer där det samtidigt finns en betydande andel med låga inkomster. Därför är behovet av billiga bostäder stort.

Väsentligt för barnfamiljer är bostadens sammanhang och geografi. En bra skola eller förskola samt mysiga och trygga miljöer som ger förutsättningar för en bra balans mellan arbete och fritid vilket sammantaget utgör en attraktiv plats för barnfamiljer.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se