Gå till innehåll
Sök
meny

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Örebro har en blandad befolkning och en mångfald av boendemiljöer, på landsbygden, den mindre tätorten likväl som i staden. Befolkningens socioekonomiska fördelning är däremot ojämn, likaså stadsdelarnas innehåll och närhet till arbetsplatser, naturområden, parker och olika former av service.

En fungerande sammanhållen och funktionsblandad stad handlar därför om att dess invånare får likvärdig och jämställd tillgång till utemiljöer, service och annat utbud, att staden är trygg och säker för alla och att det är möjligt att bo kvar i den stadsdel man trivs i, trots olika socioekonomiska förutsättningar. Staden bör inbjuda människor att mötas oavsett bakgrund och livssituation så att de kan ha ett väl fungerande vardagsliv tillsammans med närhet till service.

Målet är en stad och en landsbygd med miljöer som upplevs som en attraktiv helhet och som bidrar till en mångfald av upplevelser, positiva mänskliga möten och möjligheter att tillgodose praktiska behov.

Tematisk strategi

Utgångspunkt för Örebro kommun i samhällsplaneringen är att fortsatt vara den regionala bostadsmarknadsnoden i Örebro län med en god plan- och markreserv som ger förutsättningar att möta hushållens olika behov. Örebro kommuns strävan att bli en mindre boendesegregerad kommun och stad bygger på strategier att skapa ett varierat utbud av bostäder i alla delar av kommunen med hänsyn till platsens förutsättningar. Integrerande och utjämnande av sociala skillnader står i fokus för kommunens bostadsplanering.

För att det långsiktiga behovet av bostäder ska kunna tillgodoses i kommunen behöver bostäder tillskapas kontinuerligt. Anledningen till en kontinuerlig produktion avser svårigheterna i att synkronisera olika strukturer och dess olika snabba eller långsamma förändringar. Befolkningsstrukturer är mer föränderliga över kort tid till skillnad från bostadstrukturer som är långsamma processer. Det innebär att det vid tillfällen kan finnas ett överskott på bostäder. Detta överskott säkerställer en buffert av bostäder vid tillfällen då befolkningsförändringar växlar från låg till hög tillväxt.

Det finns en historisk och prognosticerad ökning av unga vuxna, äldre och enpersonshushåll i Örebro kommun. Antalet hushåll med barn har också ökat över tid, om än inte i samma takt som enpersonshushållen. Det innebär att det finns ett fortsatt stort behov av såväl små som stora bostäder i kommunen. Det finns dock betydande skillnader i hushållens möjlighet att efterfråga en bostad, vilket ställer krav på en variation i hustyper, upplåtelseformer, prisklasser och lägen. Idag varierar hushållssammansättningen, åldersfördelningen och hushållens ekonomiska förutsättningar tydligt i kommunens olika delområden, ofta finns ett samband med vilka boendeformer som är dominanta i området. En alltför homogen bostadsstruktur i tätorter och stadsdelar kan medföra såväl utlåsnings- som inlåsningseffekter för hushåll med ansträngd ekonomi. Där av är det av stor betydelse att Örebro kommun fortsätter att verka för en varierad bostadsstruktur i alla tätorter och stadsdelar för att motverka segregation och möjliggöra kvarboende för hushåll i olika livssituationer.

Underteman

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se