Gå till innehåll
Sök
meny

Verksamhetsområden

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Verksamhetsområden är avsedda för verksamheter som på grund av störningar, stora ytbehov eller att de medför störande trafik, är olämpliga att lokalisera i direkt anslutning till bostäder.

Örebro fungerar som en regional motor för etableringar och är oftast mottagare av förfrågningar för ytkrävande verksamhetsetableringar. Det primära målet är att hitta bra lägen för verksamheter inom Örebro kommun. I de fall en lämplig plats saknas för en aktuell etablering förs en dialog med våra grannkommuner för att kunna erbjuda en lämplig lokalisering i regionen. På så sätt kan vi dra fördelar av en etablering i närheten av vår kommun.

Planeringsinriktning

Kommunen ska planera så att det finns verksamhetsområden som riktar sig till verksamheter med olika behov och karaktärer. Hög yteffektivitet, omhändertagande av dagvatten, gröna utemiljöer och goda förutsättningar för hållbar mobilitet ska eftersträvas.

Ställningstaganden

  • Verksamheter ska lokaliseras på ett sätt som minimerar behovet av transporter av material och människor.
  • Kommunen ska sträva efter att skapa olika karaktärer på verksamhetsområden för att möta olika typer av näringslivsbehov.
  • Även vid verksamhetsetablering gäller kommunens hållbarhetsstrategi att hushålla med marken. Vid etablering av nya verksamheter ska tomterna inte göras större än vad verksamheten kräver.
  • Vid verksamhetsetableringar som kräver större markyta än 100 000 kvadratmeter ska en politisk bedömning göras i varje enskilt fall för att väga hushållandet av mark mot antal arbetstillfällen och andra effekter på kommunens utveckling.
  • Verksamheter byggs om lämpligt som bullerskydd för intilliggande bostadsbebyggelse, exempelvis längs gator, vägar och järnvägar.
  • För att ge möjlighet till godstransporter med järnväg till större verksamhetsområden är det viktigt att bevara och, där så är möjligt, skapa spårreservat för framtida möjlig spåranslutning för godstransporter.
  • Kommunens ska verka för en långsiktig samverkan med fastighetsägarna i Törsjö verksamhetsområde för att området ska ge plats för transport- och logistikverksamheter som behöver godstransporter på järnväg. Företag längsmed järnvägen ska ha möjlighet till järnvägsanslutning både väster och öster om järnvägen.
  • Verksamheter med stora ytkrävande behov och många tunga transporter ska i första hand lokaliseras till området i anslutning till korsningen E18/E20 och västerut längs E18 mot Örebro flygplats samt öster om Munkatorp.
  • Verksamhetsområdet vid Atle kan utvecklas till en nod för industriell symbios för att öka resurshushållning och cirkulär användning av industriella restflöden från olika verksamheter som samlokaliseras.
  • Miljöfarlig eller störande verksamhet ska i första hand lokaliseras till verksamhetsområdet vid Atle.
  • Vid utveckling, förtätning och omvandling av centralt belägna industriområden ska hänsyn tas till att det även behövs plats för kreativa näringar samt mindre verksamheter som har ett lokalt serviceområde.
  • Partihandel ska företrädesvis lokaliseras till områden planlagda för industri- eller verksamhetsändamål samt till vissa delar i funktionsblandade omvandlingsområden, som Aspholmen och Nasta.

Genom förfrågningar om etablering som ställs till kommunen märks ett varierat storleksbehov på verksamhetsmark, allt från mindre tomter för hantverksföretag, snabbmatsaktörer och drivmedelsstationer, till mycket stora ytor för industri, handel eller lageretableringar. Dessutom behövs alternativa verksamhetsytor för att omlokalisera befintliga verksamheter i äldre industri- och verksamhetsområden i halvcentrala lägen som planeras omvandlas till funktionsblandade stadsdelar. Efterfrågan på verksamhetsmark har varit stor under 2000-talet, särskilt under 2010-talet. Under senare års lågkonjunktur har efterfrågan minskat något, men förväntas fortsatt vara hög framöver.

Många företag har valt att etablera sin lager- och logistikverksamhet till Örebro. Flera av senare års etableringar är mycket ytkrävande, vilket innebär att en stor del av mark- och plankapaciteten för verksamhetsområden i goda transportlägen numera är i anspråkstagen. För att kunna växa på ett hållbart och resurseffektivt sätt är det viktigt att hushålla med den mark vi har och använda den på ett effektivt sätt. Att samordna och yteffektivisera både nya och befintliga verksamheter är viktigt, oavsett om de ligger bostadsnära eller i renodlade verksamhetsområden. En god samverkan med regionens kommuner i etableringsfrågor är viktig för att vi ska lyckas attrahera många och rätt etableringar inom regionen.

Partihandel, verksamheter där företag bedriver handel med andra företag, har andra förutsättningar än detaljhandel mot konsumenter och planläggs därför för verksamhets- eller industriändamål. Partihandel finns inom olika delar av kommunen, men ligger delvis samlat inom särskilda områden som Aspholmen och Nasta.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se