Gå till innehåll
Sök
meny

Besöksnäring

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Besöksnäringen är den näring som bidrar till turismkonsumtionen. Turism kan definieras som ”människors aktiviteter när de reser till eller vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för fritid, affärer eller andra syften och för kortare tid än ett år”.

Besöksnäringen är sammansatt av flera olika branscher. De största branscherna är hotell och restaurang tillsammans med annan typ av logi, transporter och varuhandel. Kultur, sportaktiviteter och rekreation är andra betydande delar av näringen. De delar av besöksnäringen som tas upp särskilt här är boendeanläggningar, sevärdheter samt upplevelse- och rekreationsanläggningar.

Planeringsinriktning

Kommunen ska ge fysiska förutsättningar för såväl destinations- och affärsturism som evenemangsturism, genom att möjliggöra för planläggning av bland annat boendeanläggningar, sevärdheter samt upplevelse- och rekreationsanläggningar.

Ställningstaganden

  • I anslutning till viktiga turistmål bör endast byggnader eller anläggningar tillskapas som ökar turistmålets attraktivitet.
  • Kommunen ska värna och stärka kulturhistoriska bebyggelsemiljöer, kulturreservat, parkområden och kulturlandskap som har betydelse för besöksnäringen.
  • Kommunen ska verka för att Örebro slott, i samklang med platsens kulturmiljövärden, utvecklas.
  • Gustavsvik, Conventum, Karlslund, Stadsparken, Wadköping och Ånnaboda ska ges förutsättningar att utvecklas som strategiska besöksmål. Flera sådana platser markeras i utvecklingsinriktningens karta.
  • Hotellnäringen ska ges förutsättningar att växa.
  • Kommunen ska tillsammans med andra aktörer sträva efter att utveckla värden för naturturism i Kilsbergen, Brevens Bruk, runt Hjälmaren, i våtmarkslandskapen kring Kvismaren, Tysslingen, Oset och Rynningeviken, samt runt Järleån.
  • Hjälmaren ska tillgängliggöras och bli mer attraktivt som rekreationsområde för kommuninvånare och besökare.
  • Kilsbergen ska utvecklas till ett av Mellansveriges mest attraktiva friluftslandskap för naturturism, vilket kräver ökad samordning med andra aktörer och förbättrad tillgänglighet.
  • Möjligheterna till cykling, vandring och skidåkning ska värnas och tas tillvara i utvecklingen av besöksnäringen, särskilt i Kilsbergen.
  • Kommunen ska verka för utvecklingen av attraktiva lägen för uppställningsplatser för husbilar.
  • Kommunen är positivt inställd till tillfälliga evenemang runt om i staden och på landsbygden och ska verka för att ytor för sådana evenemang skapas.
  • Verksamheter inom besöksnäringen som alstrar störande buller bör lokaliseras till redan bullerpåverkade områden.

I Örebro kommun finns ett brett utbud av besöksmål, sevärdheter, evenemang och aktiviteter som lockar hit besökare, både i staden och på landsbygden. Staden lockar med återkommande kultur-, nöjes och idrottsevenemang, shopping, arkitektur, attraktiva och välbevarade stadsmiljöer samt mässor och konferenser. Landsbygden erbjuder ett kulturpräglat landskap, sjöar, levande byar och ett varierat utbud av friluftslivsaktiviteter och rekreationsmöjligheter i en hälsosam och vacker omgivning. Det här är miljöer och aktiviteter som både behöver bevaras och utvecklas.

Skälen till att man besöker Örebro kan vara olika. Det kan handla om att på fritiden besöka Örebro som ett särskilt resmål med intressanta sevärdheter som man vill besöka och uppleva, så kallad destinationsturism. Eller så reser man hit i tjänsten, till exempel på ett möte, konferens eller studieresa, så kallad affärsturism. Evenemangsturismen handlar om att besöka Örebro för att besöka ett särskilt evenemang, till exempel en konstutställning, konsert eller idrottsmatch.

Oavsett typ av turism är besöksnäringen en viktig del av Örebros näringsliv som kommunen vill ska utvecklas. Besöksnäringen har behov av ytor i framtiden, vilket planeringen behöver hantera på olika nivåer. Bland annat är det viktigt att hotellnäringen ges förutsättningar att växa i en växande besöks-, kultur- och evenemangsstad. Både återkommande och tillfälliga evenemang är viktiga för att utveckla kommunens attraktivitet och besöksnäring. Kommunen vill möjliggöra för tillfälliga evenemang runt om i staden och på landsbygden.

Örebro slott är en stark symbol för staden. Den unika byggnaden och slottsområdet har stor potential att, i samklang med platsens kulturmiljövärden, utvecklas till Örebros främsta sevärdhet och besöksmål.

Som landets fjärde största sjö har Hjälmaren en stor potential att utgöra en viktig del i människors vardag och bidra till en hållbar utveckling både på kommunal och regional nivå. Inom föreningen Hjälmarsamarbetet arbetar Örebro kommun tillsammans med berörda myndigheter och aktörer för att bilda ett biosfärområde kring Hjälmaren. Syftet är att förbättra relationen mellan människan och vår livsmiljö, där ökade arbetstillfällen, rekreation och turism kan utvecklas i samklang med en förbättrad miljö. Bevarad vattennivå och förbättrad vattenkvalitet är avgörande för Hjälmarens rekreationsvärden.

Kilsbergen är ett viktigt område för natur och friluftsliv med flera olika upplevelser inom natur- och kulturmiljöer, levande byar och ett stort utbud av friluftslivsaktiviteter och anläggningar för organiserad idrott och rekreation. Kommunen och andra berörda aktörer ser en stor potential i att utveckla Kilsbergen till ett av Mellansveriges mest attraktiva friluftslandskap med ett rikt utbud inom friluftsliv, rekreation och naturturism. Detta kräver bland annat en samordnad förvaltning och utveckling samt ett välutbyggt och tillgängligt område med tydliga entréer och leder.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se