Gå till innehåll
Sök
meny

Areella näringar: jord- och skogsbruk, fiske samt markutvinning

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder biologiska och naturgeografiska resurser på land och i vatten. Hit räknas exempelvis jord- och skogsbruket, fiskerinäringen, samt uttag av ämnen och mineraler.

Fisket brukar delas upp i yrkesfiske och fritidsfiske. Näringarna är av stor nationell betydelse för vår försörjning.

Planeringsinriktning

Örebro kommun ska verka för goda förutsättningar för hållbart och livskraftigt jord- och skogsbruk samt fiske. Det innebär bland annat att främja ekologiska värden och biologisk mångfald, förbättra vattenkvalitén, bevara jordbruksmark samt främja mark- och vattenanvändning som bidrar till att stärka eller komplettera det lokala livsmedelssystemet och verksamheter inom de gröna näringarna för att på sikt stärka försörjningsförmågan.

Ställningstaganden

  • Jordbruksmark är en viktig samhällsresurs som ska värnas. Jordbruksmark får endast bebyggas för att tillgodose betydelsefulla samhällsintressen, då lämplig alternativ lokalisering saknas.
  • Kommunen ska göra en utredning om framtida livsmedelsförsörjning för att få ett bättre underlag för att ta ställning till eventuell byggnation på jordbruksmark.
  • Kommunen eftersträvar att jordbruksmark brukas ekologiskt på mark nära vatten.
  • Vid nyteckning av arrendeavtal för kommunal mark som används som jordbruksmark, ska det avtalas om att minst sex meters skyddszon ska anläggas mot diken och vattendrag.
  • I jordbrukslandskapet ska äldre kulturmiljöer, som exempelvis värdefulla ängs- och hagmarker, i största möjliga utsträckning bevaras och restaureras. Skyddade biotoper som alléer, stenmurar, småvatten, odlingsrösen och åkerholmar ska bevaras för framtiden.
  • Andelen lövträd bör generellt blir större och områden med ädellövskog ska bevaras och inte bli barrskogsområden.
  • Skydds-/kantzoner mot vattendrag, sjöar och diken används vid uttag av kommunalt ägd skog.
  • Alla vattendrag, särskilt Svartån, bör vara fysiskt tillgängliga för fritidsfiske av såväl fisk som kräftor. Vid planering av mark ska hänsyn därför tas till fritidsfisket. Strandkanter ska vara tillgängliga för fiske och det ska finnas sjösättningsmöjlighet för fritidsbåtar.
  • Det miljöcertifierade fisket i Hjälmaren ska värnas genom medvetna åtgärder för förbättring av vattenmiljön i nära samverkan med fiskenäringen.
  • Örebro kommun ska verka för att minska antalet vandringshinder för exempelvis fisk i kommunens vattendrag. Det kan handla om att skapa passager vid dammar och strömbord. Detta måste ske med hänsyn till kulturmiljövärden.

De areella näringarnas betydelse har under senare år fått allt mer uppmärksamhet och betydelse utifrån olika aspekter som miljö, kulturmiljö och livsmedelsberedskap.

Näringarna är i hög grad beroende av fungerande ekosystem, samtidigt som de också i hög grad påverkar dessa. Ökat fokus på civilförsvar, sårbarhet och beredskap ställer högre krav på svensk livsmedelsförsörjning, bland annat ökad livsmedelsproduktion. Dessutom är de areella näringarna viktiga för att upprätthålla en levande och attraktiv landsbygd. Likväl som en levande och sammanhållen landsbygd är betydelsefull för de gröna näringarna, då jordbrukarna behöver stödfunktioner till jordbruket och samhällsservice inom rimligt avstånd.

Jordbruket har under lång tid effektiviserats med hjälp av ny teknik, nya grödor och brukningssätt, lagstiftning och ekonomisk styrning. Detta har resulterat i billigare livsmedel och större livsmedelsproduktion med mindre arbetsinsats. Men det specialiserade och intensiva jordbruket har också bidragit till negativa effekter såsom minskad biologisk mångfald, övergödning, ökade utsläpp av växthusgaser och negativ påverkan på kulturmiljövärden. Genom att använda både nya och gamla metoder, tekniker och material kan hög effektivitet kombineras med minskad miljöpåverkan. Då kan jordbruket och jordbruksmarken utöver att producera mat och energi även förse oss med flertalet andra viktiga ekosystemtjänster. Betande djur bevarar artrika betesmarker, som bland annat är viktiga för pollinering, samtidigt som de bevarar kulturarvet och bidrar till en attraktiv livsmiljö för såväl boende som besökande. En mer hållbar gödselanvändning kan minska både klimatpåverkan och näringsläckage till sjöar och vattendrag samt möjliggöra cirkulära näringsflöden. Som markägare kan kommunen vara en förebild inom hållbart jord- och skogsbruk.

Stads- och bebyggelseutvecklingen har under lång tid skett genom att expandera på jordbruksmark, vilket reducerat möjligheten till livsmedelsförsörjning och beredskap. Men under senare år har staten genom domstolsväsende och länsstyrelserna blivit allt striktare vid tolkning av lagstiftningen. Ny bebyggelse på brukningsvärd jordbruksmark tillåts endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen, och detta behov inte kan tillgodoses på annan lämplig mark. Att skydda jordbruksmark från exploatering i syfte att värna försörjningsgraden och beredskapen kan väntas få än större betydelse framöver i takt med att brukningsbar jordbruksmark i södra Europa och på andra håll i världen redan idag försvinner på grund av klimatförändringarna. Även Örebros bebyggelseutveckling har till stor del skett på jordbruksmark och en stor del av tillkommande bebyggelse har i tidigare översiktsplaner föreslagits på jordbruksmark. De ökade kraven på att bevara jordbruksmark innebär att bebyggelseutvecklingen nu och framöver i betydligt mindre grad än tidigare kan ske på jordbruksmark.

Skogen har flera betydelser och funktioner. Den är viktig för det svenska och lokala näringslivet då den bidrar med råvaror för virke, pappersprodukter, bioenergi som skapar välstånd och arbetstillfällen. Men skogen har även ett stort värde för rekreation, friluftsliv, naturturism och folkhälsa samt är en viktig närmiljö som ger identitet och trivsel åt hembygden. Ur miljösynpunkt fungerar skogen som en kolsänka som minskar klimatpåverkan samt är viktig både för vattenhushållningen och bevarande av biologisk mångfald. Alla dessa olika aspekter behöver den fysiska planeringen ta hänsyn till när staden och bebyggelsen ska utvecklas. Kommunen har ett särskilt ansvar vid förvaltande av kommunalt ägd skogsmark och kan agera som ett föredöme inom hållbar skogsförvaltning.

Inom Örebro kommun bedrivs i dagsläget endast miljöcertifierat yrkesfiske i Hjälmaren. Yrkesfisket i Hjälmaren är större än yrkesfisket i Mälaren och Vättern. Hjälmaren har pekats ut som riksintresse för yrkesfiske, främst för fångst av gös och kräftor. Klimatförändringar förväntas medföra varmare vatten i Hjälmaren vilket ger nya förutsättningar för ekosystemet och innebär troligtvis att vissa arter kommer att gynnas och andra missgynnas. Fritidsfiske förekommer i Hjälmaren, Svartån och andra vattendrag.

I Örebro kommun finns två utpekade riksintressen vad gäller ämnen och material: i Lillkyrka för byggnadssten av marmor och i Björkaverken för brytning av högkvalitativ dolomit och marmor.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se