Gå till innehåll
Sök
meny

Arbets- och näringsliv

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

Detta temaområde berör en mängd olika slags privata och offentliga verksamheter som utgör arbetsplatser i Örebro kommun, allt från kontor, handel, offentlig och kommersiell service, hotell och besöksnäring till bilservice, industri och lager.

Tematisk strategi

Den fysiska planeringen ska bidra till att Örebro är en hållbar och attraktiv kommun för ett brett spektrum av olika slags företag och organisationer, där befintliga kan växa och utvecklas samt nya etableras. Arbetslivets ute- och innemiljöer ska planeras och utformas så att de främjar hälsa och trivsel, exempelvis grönska samt ljud- och dagsljusförhållanden, och effektivt markutnyttjande. Planeringen ska säkerställa goda förutsättningar för arbets- och handelsresor med gång-, cykel och kollektivtrafik, vilket handlar om lokalisering, utformning och effektivt markutnyttjande i relation till personal och besökare.

Planberedskapen för olika slags verksamheter är mycket viktig för att kunna erbjuda nya arbetstillfällen för vår växande befolkning.

Örebro är i dag till stor del en funktionsuppdelad stad. Många stadsdelar består helt av bostäder, till exempel Brickebacken och Nya Hjärsta, medan andra uteslutande består av verksamheter, som Bista och Holmen. Den funktionsuppdelade staden innebär att bostadsstadsdelar är tömda på befolkning under dagtid och att verksamhetsområdena är tomma efter arbetstidens slut.

För att skapa en nära och attraktiv stad och kommun är utgångspunkten för kommunens planering att skapa en mer funktionsblandad stad. Det vill säga att så långt det är möjligt kombinera olika slags arbetsplatser med bostäder, fritidsanläggningar och andra funktioner, i nära anslutning till varandra i stället för i renodlade områden. Behovet av transporter minskar totalt sett i en funktionsblandad stad. Det blir också liv och rörelse i stadsdelen under en längre tid av dygnet, vilket gör att den känns tryggare och trevligare. En stadsdel med både dag- och nattbefolkning har potential att bidra till ett större kundunderlag för lokal handel och service.

Vissa typer av arbetsplatser är enkla att integrera med bostäder, exempelvis kontor, kaféer och butiker, medan andra kräver mer eftertanke. Vissa verksamheter som placeras längs med större vägar kan fungera som bullerskydd för bakomliggande bostadsbebyggelse. Industri, lager och andra slags storskaliga verksamheter kan vara störande, ytkrävande, medföra olycksrisker, alstra mycket trafik eller gestaltningsmässigt vara svåra att anpassa till boendemiljön. Denna typ av verksamheter behöver förläggas i särskilda verksamhetsområden avskilda från övrig bebyggelse.

Trenden är att vi går mot färre och större lokala arbetsmarknadsregioner. Att göra regionen än mer pendlingsvänlig är därför en viktig utvecklingsfråga. Ur attraktivitets- och hållbarhetsperspektiv är det särskilt viktigt att stärka möjligheterna att ta sig till och från arbetet med hållbara färdsätt på ett snabbt, inbjudande och säkert sätt. Därför är det viktigt att särskilt personalintensiva verksamheter lokaliseras i lägen med bra kollektivtrafikutbud och väl fungerande gång- och cykelinfrastruktur.

Två arbetssektorer som ökar i takt med befolkningen är vård och omsorg samt utbildningssektorn. Dessa områden behandlas separat under temaområdet Samhällsfunktioner.

Underteman

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se