Gå till innehåll
Sök
meny

Mark- och vattenanvändning

Det här är Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan som var på samråd under perioden 22 januari–16 april. Tack till alla som bidragit med synpunkter!

Nu arbetar vi med att gå igenom alla synpunkter som kom in under samrådsperioden och justerar förslaget med stöd av dessa. Synpunkter och ändringar kommer sammanställas och presenteras i en samrådsredogörelse under granskningen av planen som planeras till slutet av 2025.

Du kan läsa mer om hur den nya översiktsplanen tar form på orebro.se.

I mark- och vattenanvändningskartan redovisas grunddragen av den avsedda användningen av mark- och vattenområden för hela kommunen. Alla kategorier listas och beskrivs nedan.

Läsning av kartan

Användningarna är kategoriserade i olika huvudkategorier vilka vid behov har specificerats genom angivelse av olika underkategorier. Vid överlagringar av såväl huvudkategorier som underkategorier ska information från flera lager läsas tillsammans.

I kartan anges informationen i ytor och linjer. Genom att klicka på respektive objekt i mark- och vattenanvändningskartan, är det möjligt att läsa om de olika områdena och ta del information såsom kategori, status, beskrivning samt specifika ställningstaganden, vilket gäller för respektive objekt.

För respektive objekt anges en status som beskriver hur områdena föreslås utvecklas, ändras eller att områdenas nuvarande användning pågår. Se ytterligare beskrivning nedan.

Mark- och vattenanvändningskartans gränser är ungefärliga och ska därför inte tolkas som exakta.

Fördjupat innehåll för stadsdelar, mindre tätorter samt landsbygder

Vissa objekt har en mer innehållsrik beskrivning i karttexterna. Dessa är i huvudsak stadsdelar i Örebro, tätorterna på landsbygden samt landsbygderna. I dessa beskrivningar finns ställningstaganden, karaktärs- och områdesbeskrivning, samt i flertalet fall även information om boende- och grönstruktur i området.

Dessa ställningstaganden anges i syfte att ge ett ökat stöd vid utveckling för att uppnå översiktsplanens övergripande intentioner och ska vara vägledande vid utveckling. Generellt kan sägas att tillkommande bebyggelse ska ta tillvara, förstärka och utveckla platsen utifrån områdets karaktär, kulturvärden, boendestruktur och tillgång till grönska.

Inom stadsdelarna finns det i vissa fall överlagrande ytor/delområden i form av Karaktärsområden, som även dom hanterar områdets karaktär. I de fall dessa förekommer så gäller angivna specifika ställningstaganden för det delområdet.

Informationen från dessa ställningstaganden och övrig information grundar sig på redan antagna dokument, Strategi för arkitektur och byggande, samt senare genomförda analyser av områdets situation boende- och grönstruktur.

Status

Objekt som har en användning som ska fortgå. Den pågående markanvändningen gäller även fortsatt och kompletteringar får ske inom befintlig markanvändning där det bedöms lämpligt.

Objekt som står inför en mer omfattande utveckling. Exempelvis ett större område som får ett förändrat innehåll mot nuvarande, en gata där kompletteringar görs för nya trafikslag eller anläggande av en grönyta till en mer ordnad och definierad park.

Objekt där markanvändningen ändras genom att pågående markanvändning förändras. Detta kan ske genom exploatering av byggbar mark eller omvandling av mark till en ny funktion.

Kategorier

Område där fördjupad utredning om framtida markanvändning behövs i någon form innan utveckling kan bli aktuellt. Här kan en utveckling komma att ske på lång, medellång eller kort sikt beroende på vad kommunen väljer för prioritering eller hur behovet ser ut. Fram till dess att planering för dessa områden påbörjas ska stor återhållsamhet iakttas mot ny bebyggelse. Ingen ny bebyggelse som kan antas förhindra en lämplig framtida planläggning ska tillåtas.

Kommunens landsbygder består av områden med olika karaktärer. Huvudsaklig markanvändning innefattar jord- och skogsbruks med inslag av bebyggelse. Inom landsbygderna finns exempelvis även mindre orter och områden med fritidshusbebyggelse. Landsbygderna har ett varierat näringsliv med areella näringar, mindre verksamheter, besöksmål och turism. Markanvändningen landsbygd är mindre specifik och innefattar även områden som är naturreservat eller som har kulturmiljövärden eller som är viktiga för friluftslivet.

Områden för vatten. Avser större sjöar och vattendrag. Hänsyn ska tas till vattenmiljöerna för att tillvarata de värden vattnet skapar samt säkerställa en god kvalitet på vattnet.

Mångfunktionell bebyggelse är områden med i huvudsak blandad stadsbebyggelse där service finns. Dessa har en stads- och tätortsmässig karaktär och innehåller i de flesta fallen bostäder tillsammans med olika servicefunktioner, vilka kan vara specificerade i underkategorier. Användningen anges för såväl stadsdelar i Örebro samt för de större tätorterna på landsbygden som har, eller planeras, få ett varierat utbud av offentlig och kommersiell service och servar ett större omland.

Benämningen innefattar en bred och blandad markanvändning. Ett flertal olika markanvändningar kan således vara möjliga att pröva, likt underkategorierna i denna markanvändning. Stadsdelens eller tätortens angivna ställningstaganden ska vara vägledande vid prövning av markanvändning och innehåll samt ge stöd vid gestaltning och utformning.

Bostadsutbyggnad

Områden för utbyggnad av olika former av boende av varaktig karaktär. Områden som definieras i kartan kan ha olika planläggningsstatus; vissa är en redan definierad byggrätt genom att de är detaljplanelagda, andra pekas ut som en möjlig utveckling i planprogram och några är i ett tidigt planeringsskede där ytan som definieras är ungefärlig och behöver studeras och prövas genom planläggning.

Centrum

Kombinationer av handel och service som ligger centralt eller på annat sätt ska vara lätta att nå.

Handel

Områden för handel med varor och tjänster.

Kontor

Områden för kontor och arbetsplatser.

Verksamhet

Områden nära eller inom stadsbygd för verksamheter med begränsad omgivningspåverkan.

Besöksanläggning

Områden för i huvudsak kultur-, fritids- och idrottsanläggningar.

Skola

Områden för grundskoleverksamhet. Förskola, gymnasieskola samt annan vuxenutbildning definieras inte i kartan.

Vård

Områden för vårdverksamhet.

Sammankopplande stråk

Viktiga stråk att stärka i form av en fast förbindelse likt en bro, tunnel eller annan sammanlänkande funktion.

Begravningsplats

Områden för begravningsplatser.

Klimatanpassning

Områden för klimatanpassning som dagvattendamm, invallning, våtmarker etcetera.

Karaktärsområde

Delområde inom en stadsdel som har definierats utifrån sin särpräglade karaktär och utformning. Innehåller beskrivning som stöd vid utveckling inom området. Denna ska vara vägledande vid utveckling inom delområdet.

Sammanhängande bostadsbebyggelse är områden med i huvudsak bostäder som har en nödvändig koppling till närliggande orter för att nyttja service på annan plats. Sammanhängande bostadsbebyggelse anges för mindre tätorter på landsbygden som huvudsakligen består av bostadsbebyggelse, men där en eller ett fåtal servicefunktioner kan förekomma. Områdena har en nödvändig koppling till närliggande orter och karaktäriseras av en övervägande andel nattbefolkning och fler utpendlare än inpendlare.

Bostadsutbyggnad

Områden för utbyggnad av olika former av boende av varaktig karaktär. Områden som definieras i kartan kan ha olika planläggningsstatus; vissa är en redan definierad byggrätt genom att de är detaljplanelagda, andra pekas ut som en möjlig utveckling i planprogram och några är i ett tidigt planeringsskede där ytan som definieras är ungefärlig och behöver studeras och prövas genom planläggning.

Besöksanläggning

Områden för i huvudsak kultur-, fritids- och idrottsanläggningar.

Verksamhet

Områden nära eller inom stadsbygd för verksamheter med begränsad omgivningspåverkan.

Skola

Områden för grundskoleverksamhet. Förskola, gymnasieskola samt annan vuxenutbildning definieras inte i kartan.

Områden för verksamheter eller industri med omgivningspåverkan, som inte bör blandas med bostäder. Anger ytor för verksamheter som är ytkrävande, genererar tung trafik eller påverkar omgivningen med buller eller lukt. Områdena är placerade strategiskt intill väginfrastruktur eller godsspår. Skyddszoner är inte redovisade i kartan och nya bostäder behöver därför hållas på tillräckligt avstånd från utbyggnadsområden för verksamheter.

Företagsområde

Samling av flera mindre verksamheter som sammantaget inte bedöms vara förenlig med andra användningar.

Transportintensiv verksamhet

Områden för externhandel, storpartihandel, logistikanläggningar och liknande.

Omgivningspåverkande och tillståndspliktig verksamhet

Områden för verksamheter som påverkar omgivningen med buller, lukt, vibrationer etcetera. Kräver oftast tillstånd för att bedriva sin verksamhet.

Materialutvinning

Områden för utvinning av naturmaterial, som till exempel gruvor och bergtäkter.

Natur och friluftsliv är områden som genom sin storlek och/eller sitt innehåll har särskild betydelse för att främja kommunens biologiska mångfald, friluftsliv samt förutsättningar att utveckla ekosystemtjänster. Områdena har en ungefärlig avgränsning och kan innefatta flera olika pågående markanvändningar. Inom markanvändningen finns exempelvis natur- och kulturreservat. Det kan också finnas fastigheter med exempelvis bebyggelse eller lantbruk. I sådana fall påverkar inte natur- och friluftsområdet den pågående markanvändningen utan pekar på närområdets betydelse för natur- och friluftsliv.

Badplats

Områden för kommunala badplatser.

Ekologiskt stråk

Stråk av park- eller naturmark som fungerar som spridningsvägar för olika djur och växter i anslutning till stad och tätorter.

Grönområde och park är gröna ytor som ligger i eller i nära anslutning till bebyggelse, fyller en funktion för alla kommuninvånare och innehåller värden som är viktiga att skydda i en stad som växer.

Grönområde

Naturmark i tätortsmiljö och områden för närrekreation med en viss skötsel som har betydelse för ett stort omland.

Park

Park och parkliknande miljöer som är iordningställda och kräver skötsel. I kartan redovisas parker under kategorierna stadsdels- och kvarterspark samt park (övriga mindre parker) med utgångspunkt i storlek och funktion.

Koloni- och småstugeområde

Område med kolonistugor eller småstugor, ej avsett för boende av varaktig karaktär.

Grönstråk

Stråk inom park- eller naturmark eller gång- och cykelvägar präglade av grönska.

Transportinfrastruktur är det befintliga övergripande nätet för väginfrastruktur samt flygplats och farled.

Flygplats

Flygplats med landningsbanor, terminal, kontrolltorn, hangarer etc.

Järnväg

Järnvägsstråk för såväl person- som godstrafik.

Kollektivtrafik

Övergripande stråk för kollektivtrafik. Utöver de som visas i kartan finns fler kollektivtrafikslinjer och fler gator där framkomligheten för kollektivtrafik behöver beaktas.

Stadsnät kollektivtrafik

Stråk för kollektivtrafik i staden.

Regional kollektivtrafik

Viktigt stråk för kollektivtrafik i kommunen.

Kollektivtrafiknod

Bytespunkt av större betydelse för det regionala och lokala resandet. Utgörs av större anslutningspunkter i kollektivtrafiksystemet.

Vägnät

Övergripande vägnät som har betydelse för att trafikförsörjningen och består såväl av vägar som gator. Sträckningen för planerade gator är oftast ungefärlig. Utöver det som visas i översiktsplanens karta finns ett mer finmaskigt nät av lokala gator som också fyller en viktig funktion i nätet.

Huvudgata

Huvudgatorna utgör ett naturligt vägval för fordonstrafik mellan områden och/eller vidare till genomfartsvägarna. Huvuddelen av gods- och biltrafiken går här. Gående, cyklister och i förekommande fall kollektivtrafik ska också ha god framkomlighet och säkerhet.

Lokal huvudgata

Lokala huvudgator sammanlänkar områden och/eller leder biltrafiken vidare ut till huvudgatorna. Gatorna ska anpassas efter oskyddade trafikanters behov av trafiksäkerhet och tillgänglighet.

Genomfartsväg

Genomfartsvägarna är primärvägar för tunga transporter och genomfart för persontrafik. Huvuddelen av genomfartstrafiken sett till gods- och biltrafik går här.

Pendlarparkering

Läge för pendlarparkering. Exakt placering kommer behöva utredas för nya pendlarparkeringar.

Cykelvägnät

Cykelvägnätet är till för att ta sig till de mindre tätorterna på landsbygden samt mellan stadsdelar i staden. Utöver de i kartan ritade cykelvägarna så finns fler lokala cykelvägar.

Huvudnät cykelväg

Huvudnät cykelväg är stråk som antingen kan ha separat cykelbana eller där cykling sker i blandtrafik.

Stadsnät cykelväg

Stadsnät cykelväg är stråk som antingen kan ha separat cykelbana eller där cykling sker i blandtrafik.

Regional cykelväg

Stråk för arbetspendling eller fritidsresor med cykel mellan Örebro stad och mindre tätorter på landsbygden, där det finns eller föreslås finnas cykelbana.

Farled

Allmän farled.

Teknisk anläggning är områden som försörjer samhället med grundläggande funktioner exempelvis energi, vatten och kommunikation.

Energiproduktion

Ytkrävande storskalig energiproduktion som vindkraft. Värmeverket.

Vattenförsörjning

Vattenverk och vattenreservoar.

Avloppshantering

Reningsverk.

Dagvattenhantering

Fördröjningsmagasin och större dagvattendammar.

Materialåtervinning

Område för avfallsanläggning, återvinningscentral och masshantering.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se