Gå till innehåll
Sök
meny

Det här förslaget till översiktsplan är ute på samråd mellan 22 januari och 16 april. Du kan tycka till om förslaget här.

I all planering och förvaltning av mark och vatten ska kommunen ta hänsyn till de värden som finns på en plats. Värdena kan vara skyddade genom lagstiftning eller på annat sätt ha ett starkt skydd mot förändringar. Dessa värden finns samlade i den här delen som består av en del i kartan, kallad hänsyn, samt kompletterande information på den här sidan.

Vissa värden är en del av den föreslagna markanvändningen och kan vara ett markanspråk eller ha inarbetats i andra markanspråk i mark- och vattenanvändningskartan. Värdena som samlats i hänsyn behöver redovisas i sin helhet och kunna överlagra informationen i mark- och vattenanvändningskartan för att skapa förståelse för deras betydelse.

Hänsynskartan är indelad i de tre övergripande kategorierna riksintressen, skydd enligt annan lagstiftning samt övriga värden och hänsyn. I kartan finns beskrivningar av värdena samt generella eller specifika ställningstaganden för hur kommunen avser att ta hänsyn till dem.

Riksintressen

Riksintressen är geografiska områden som har pekats ut av nationella myndigheter för att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Inom Örebro kommun finns riksintressen inom tolv kategorier samt Natura 2000-områden som också betraktas som riksintresse enligt Miljöbalken.

Det finns ett antal riksintressen som saknar geografisk avgränsning och därmed inte redovisas i kartan. Dessa beskrivs i stället övergripande under respektive kategori nedan.

Inom riksintresseområdena får inte åtgärder vidtas som påtagligt kan skada de angivna värdena eller påtagligt försvåra det avsedda utnyttjandet av marken. Ansvariga och berörda myndigheter och/eller expertis inom kommunen ska alltid kontaktas vid planer på förändring inom ett riksintresseområde.

Bestämmelserna om riksintressen finns i Miljöbalken, 3 och 4 kapitlet. För att ett område ska klassas som riksintresse finns det kriterier som bör vara uppfyllda. Exempel på det är att området behövs ur ett nationellt perspektiv för att landet ska uppfylla internationella åtaganden eller att det behövs för att upprätthålla nationellt viktiga strukturer.

Enligt Plan- och bygglagen ska riksintressen alltid redovisas i översiktsplanen och det ska framgå hur kommunen anser att de ska tillgodoses. Med det menas att utifrån egen bedömning av intressena beskriva hur värdena ska bibehållas eller förstärkas, eller om kommunen i något avseende inte är överens med staten om den geografiska utbredningen eller värdebeskrivningen för riksintresset.

Riksintressen i Örebro kommun

Riksintresse flyg

Trafikverket är enligt förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenresurser sektorsmyndighet för redovisning av områden som bedöms utgöra riksintresse för kommunikationer avgränsat till trafikslagen. Till grund för Trafikverkets riksintresseanspråk ligger en sektorsbeskrivning och kriterier (TRV 2019/45782). Trafikverkets rapport ”Funktionsbeskrivningar för trafikslagens anläggningar: riksintresse kommunikationer” ska användas som stöd vid planering och lovgivning enligt plan- och bygglagen och 3–5 kapitlet miljöbalken.

Anspråket gäller både mark- och luftområden. Beskrivning av riksintresset och kommunens ställningstagande finns i kartan.

  • Örebro flygplats

Riksintresse järnväg

Trafikverket är enligt förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenresurser sektorsmyndighet för redovisning av områden som bedöms utgöra riksintresse för kommunikationer avgränsat till trafikslagen. Till grund för Trafikverkets riksintresseanspråk ligger en sektorsbeskrivning och kriterier (TRV 2019/45782). Trafikverkets rapport ”Funktionsbeskrivningar för trafikslagens anläggningar: riksintresse kommunikationer” ska användas som stöd vid planering och lovgivning enligt plan- och bygglagen och 3–5 kapitlet miljöbalken.

Anspråken gäller järnväg samt stationer utmed järnvägarna. Beskrivning av riksintressena och kommunens ställningstaganden finns i kartan.

  • Västra stambanan
  • Mälarbanan
  • Godsstråk Bergslagen

Riksintresse väg

Trafikverket är enligt förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenresurser sektorsmyndighet för redovisning av områden som bedöms utgöra riksintresse för kommunikationer avgränsat till trafikslagen. Till grund för Trafikverkets riksintresseanspråk ligger en sektorsbeskrivning och kriterier (TRV 2019/45782). Trafikverkets rapport ”Funktionsbeskrivningar för trafikslagens anläggningar: riksintresse kommunikationer” ska användas som stöd vid planering och lovgivning enligt plan- och bygglagen och 3–5 kapitlet miljöbalken. Beskrivning av riksintressena i Örebro och kommunens ställningstagande finns i kartan.

  • E18
  • E20
  • 50

Riksintresse för anläggningar för industriell produktion

Mark- och vattenområden som är särskilt lämpliga för anläggningar för industriell produktion, energiproduktion, energidistribution, kommunikationer, vattenförsörjning eller avfallshantering kan vara av riksintresse enligt 3 kap 8 § miljöbalken. Dessa områden ska därför så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som försvårar nyttjandet av anläggningarna.

Tillväxtverket ansvarar för att peka ut områden för riksintresse när det gäller industriell produktion.

Området Bofors skjutfält är sedan tidigare utpekat som riksintresse men har saknat beslut och värdebeskrivning. För tillfället ser Tillväxtverket över aktualiteten för riksintresset och planerar att fatta beslut om geografisk avgränsning för området samt en värdebeskrivning. När Tillväxtverket fattat beslut om geografisk avgränsning samt värdebeskrivning kompletteras översiktsplanens karta med dessa.

Området innehåller anläggningar för industriell produktion, avseende skjutfält kopplat till svensk vapenindustri. Anläggningen pekas ut utifrån motivet att den bedöms användas på ett för hela landet lämpligt sätt utifrån särskild lag eller nationella politiska beslut och där platsen har betydelse utifrån sin beskaffenhet och läge.

Riksintresseanspråket inom utpekat område avser befintliga och utveckling av anläggningar avseende test, utveckling och skjutfält. Anspråket omfattar även tillgången till kommunikationer med området och anläggningen till och från det statliga vägnätet.

Runt området finns ett så kallat påverkansområde. Ett påverkansområde är ett område inom vilket åtgärder som exempelvis ny bebyggelse kan påverka eller påverkas av anläggningens nyttjande och utveckling. Påverkansfaktorer kopplat till industriell produktion kan exempelvis vara buller, vibrationer, lukt, säkerhet eller transporter av farligt gods. Faktorerna ska särskilt beaktas vid ändring av markanvändning intill områden av riksintresse för industriell produktion.

Kommunens ställningstagande

Riksintresset och dess påverkansområde ska säkerställas. Eftersom fältet samnyttjas med Villingsbergs skjutfält behöver hänsyn även tas till detta riksintresse vid åtgärder i Örebro kommun.

När Tillväxtverket fattat beslut om geografisk avgränsning samt värdebeskrivning kompletteras översiktsplanens karta med dessa för att underlätta vid bedömning av verksamheter i eller i närheten av området.

Riksintresse kulturmiljövård

Riksantikvarieämbetet är ansvarig myndighet för beslut om riksintressen för kulturmiljövården enligt 3 kap. 6§ miljöbalken. Det gäller aktualitetsprövningar, revideringar och om nya områden ska komma till eller om områden ska utgå. Länsstyrelsen har den regionala uppsikten och tar även fram förslag till revideringar. Länsstyrelsen ansvarar också för riksintressen enligt 4 kap. miljöbalken.

Ett område av riksintresse för kulturmiljövården är en kulturmiljö som har få eller inga motsvarigheter i regionen och landet. De utvalda miljöerna skall tillsammans representera hela landets historia från förhistorisk tid fram till nutid och bland annat visa hur människan utnyttjat tillgängliga naturresurser, utvecklingen av samhället, näringsliv, sociala villkor, byggnadsskick, olika estetiska ideal med mera.

I Örebro kommun finns tio riksintressen för kulturmiljövården varav tre i staden Örebro och resterande på landsbygden däribland sockencentrum, bruks- och herrgårdsmiljöer och odlingslandskap.

Beskrivning av riksintressena och kommunens ställningstagande finns i kartan. För området centrala Örebro finns dels beskrivning och ställningstaganden i kartan innehåller även kompletterande information nedan.

Riksintresse friluftsliv

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten samverkar om riksintressena. Naturvårdsverket är den myndighet som fattar beslut om landområden och Havs- och vattenmyndigheten fattar beslut om vattenområden i nya och reviderade riksintresseområden för friluftsliv. Beskrivning av riksintressena i Örebro och kommunens ställningstagande finns i kartan.

  • Hjälmaren
  • Hemfjärden
  • Kvismaredalen
  • Kilsbergen

Riksintresse för yrkesfiske

Tillämpning av hushållningsbestämmelserna i MB 3 kap. 5 §, innebär att planeringen för användning av mark- och vattenområden ska säkerställa fiskesektorns tillgång till fångstområden. Det är också avgörande att planeringen säkrar viktiga lek- och uppväxtområden för betydande arter, samt nödvändig infrastruktur i form av hamnar som möjliggör exempelvis landning, samt underhåll och service av fiskefartyg. Havs- och vattenmyndigheten lämnar uppgifter om de områden som bedöms vara av riksintresse för yrkesfisket, enligt Miljöbalkens bestämmelser om riksintresse.

I Örebro kommun finns ett riksintresse för yrkesfiske och det finns beskrivet tillsammans med kommunens ställningstagande i kartan.

  • Hjälmaren

Riksintresse ämnen och mineral

Av miljöbalkens kapitel 3, 7 § andra stycket, framgår att områden som innehåller fyndigheter av värdefulla ämnen eller material som är av riksintresse ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra utvinningen av dessa. Inom sådana områden får kommuner och statliga myndigheter inte planera för eller lämna tillstånd till verksamheter som kan förhindra eller påtagligt försvåra ett utnyttjande av mineralresurserna. Sveriges geologiska undersökning (SGU) är enligt 2 § 5 förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden ansvarig myndighet för att peka ut sådana områden.

I Örebro kommun finns två områden som är utpekade som riksintressen för värdefulla ämnen och mineral och de finns beskrivna tillsammans med kommunens ställningstaganden i kartan.

  • Lillkyrka
  • Björkaverken

Riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning

Havs- och vattenmyndigheten ska enligt 2 § förordningen (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden lämna uppgifter till länsstyrelserna om områden som myndigheten bedömer vara av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning.

Havs- och vattenmyndigheten har bedömt att Skråmsta vattenverk uppfyller kriterierna för att utgöra riksintresse för vattenförsörjning enligt 3 kap 8 § miljöbalken. Riksintresset omfattar ett sammanhängande område med råvattenintaget i Svartån, överföringsledning, vattenverket, överföringsledningar till och från infiltrationsområdena, uttagsbrunnar för infiltrerat vatten samt utgående distributionsledningar från vattenverket. Av sekretesskäl är det inte markerat i översiktsplanens karta.

Som lagstiftningen nu är utformad är det endast områden för anläggningar för vattenförsörjning som kan utgöra riksintresse, inte själva vattenresursen, som i det här fallet är Svartån. Även om vattenresursens status i praktiken är av yttersta vikt för att en anläggning för dricksvattenproduktion ska kunna utnyttjas, är det tydligt angivet att vattenresursen juridiskt inte kan ingå i riksintresset.

Riksintressets värdebeskrivning anger att motivet till utpekandet att det nyttjas/kan nyttjas av många människor samt att anläggningen har stor kapacitet och bra kvalitet på infiltrationsvatten samt slutgiltig dricksvattenkvalitet.

Kommunens ställningstagande

Kommunen arbetar för att Svartån som förser Skråmsta vattenverk med råvatten ska skyddas genom att upprätta vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter.

Riksintresset ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada vattenförsörjningen. En bedömning behöver göras från fall till fall om en verksamhet kan försvåra nyttjandet eller skada anläggningen. Även verksamheter utanför själva området av riksintresse kan innebära påtaglig skada på riksintresset och ska omfattas av bedömningen. Riksintressets huvudman, Teknik- och serviceförvaltningen Örebro kommun, ska kontaktas om mer information efterfrågas.

Riksintresse för energi

Energimyndigheten ansvarar för att peka ut områden som är särskilt lämpliga för energiproduktion och energidistribution sett ur ett nationellt perspektiv. I Örebro kommun finns både riksintresse för energiproduktion och energidistribution utpekade.

Söder om Brevens bruk finns ett område som bedömts som särskilt lämpligt för elproduktion från vindkraft med hänsyn till bland annat medelvinden i området. Beskrivning av riksintresset och kommunens ställningstagande finns i kartan.

Inom Örebro kommun finns områden av nationellt intresse för anläggningar som är del i större sammanhängande system för energidistribution.

Samtliga ledningar och stationer i transmissionsnätet för el inom kommunen är av riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvarets anläggningar, den civila delen.

Transmissionsnätet utgör ett sammanhängande nät av ledningar och stationer där samtliga delar fyller olika funktioner samt utgör en omistlig del av helheten. Transmissionsnätet överför el över stora avstånd inom landet, från de anläggningar där elen produceras och de områden som har överskott på el till de stora förbrukningsområdena där det råder underskott, men även mellan länder. Av all elenergi som förbrukas i Sverige transporteras majoriteten via transmissionsnätet.

Geografisk avgränsning saknas.

Kommunens ställningstagande

Inom Örebro kommun ska riksintresset säkerställas genom att åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningarna inte tillåtas. Exempel på dessa är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillskapandet av störningskänslig bebyggelse såsom bostäder, vård- och skollokaler samt nya skyddade områden enligt 7 kap. miljöbalken.

Riksintresse totalförsvar militära delen

Försvarsmakten redovisar riksintresseanspråk enligt miljöbalken 3 kapitlet 9 § andra stycket samt områden av betydelse enligt miljöbalken 3 kapitlet 9§ första stycket för totalförsvarets militära del.

I vissa fall ges riksintressen för totalförsvaret företräde vid avvägning mellan olika riksintresseanspråk. Företräde ska ges till försvarsintresset om området eller del av området behövs för en anläggning för totalförsvaret, enligt miljöbalken 3 kap 10 §.

Riksintressen för totalförsvarets militära del omfattar dels riksintressen som kan redovisas öppet, dels riksintressen som med hänsyn till försvarssekretesskäl inte kan redovisas öppet, enligt 15:e kapitlet 2 § offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400). Samtliga riksintressen inom Örebro kommun som inte omfattas av sekretess redovisas i översiktsplanens karta tillsammans med beskrivning och kommunens ställningstagande.

Beskrivning av riksintresset och kommunens ställningstagande finns i kartan.

  • FMTIS
  • Villingsberg-Bofors skjutfält

Riksintresse totalförsvar civila delen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutar om områden som är av riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvarets anläggningar, den civila delen, enligt 3 kap. 9 § andra stycket miljöbalken (1998:808).

Beskrivning av riksintresset och kommunens ställningstagande finns i kartan.

  • TfC 0004-0024

Riksintresse naturvård

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten är de myndigheter som fattar beslut om riksintresse för naturvård inom sina respektive ansvarsområden.

I Örebro kommun finns 20 områden som är klassade som riksintresse för naturvård och de finns beskrivna tillsammans med kommunens ställningstagande i kartan.

  • Amoberget
  • Blackstahyttan
  • Bruntorpskärret
  • Ervalla ängar
  • Götavi
  • Hemfjärden
  • Himmersmossen och Fågelkärret
  • Hjälmarens åsöar
  • Hyttebacken
  • Järleån
  • Kalkberget
  • Kvismaren
  • Latorpsplatån
  • Lekhyttan
  • Mantorp-Nyttinge
  • Norra Trolldalen-Ullavi Klint
  • Röbergshagemossen och Dammossen
  • Skvaleberget
  • Sotterns skärgård
  • Tysslingen

Natura 2000-områden

Natura 2000 har kommit till med stöd av EU:s habitat- respektive fågeldirektiv. Bestämmelserna i direktiv genomförs sedan i medlemsländernas nationella lagstiftning. Sedan 1 juli 2001 är alla Natura 2000-områden klassade som riksintressen (4 kapitlet 1 och 8 §§ MB). Ingrepp får bara göras om de inte påtagligt skadar områdenas natur- och kulturvärden, se mer nedan.

I Örebro kommun finns 28 områden som är klassade som riksintresse för naturvård och de finns beskrivna tillsammans med kommunens ställningstagande i kartan.

  • Berga
  • Berget
  • Brunstorpskärret
  • Dammossen-Röbergshagemossen
  • Dunderklintarna
  • Ekeby dreve
  • Ekeby-Almby
  • Fåran
  • Grythem
  • Hyttebacken
  • Hässelkulla
  • Klockarudden
  • Kvarnbäcken-Lärkesån
  • Kvismarens naturreservat
  • Latorpsängarna
  • Lindön
  • Mantorp
  • Nasta
  • Olles hage
  • Oset-Rynningeviken
  • Slyte
  • Sotterns skärgård
  • Svartkärr
  • Sörön
  • Tysslingen
  • Tåsta
  • Ånnaboda
  • Östra Trolldalen

Skydd enligt annan lagstiftning

Utöver riksintressen så finns det många områden inom Örebro kommun som på annat sätt är skyddade med lagstiftning. Översiktsplanen samlar de som ur ett allmänt perspektiv behöver redovisas i sin helhet för att kunna överlagra användningarna i mark- och vattenanvändningskartan. I kartan finns specifika och/eller generella beskrivningar och ställningstaganden som kommunen gör för de olika skyddade områdena. Områdena i den här kategorin skyddas med stöd av Miljöbalken, Kulturmiljölagen och Plan- och bygglagen.

Övriga värden och hänsyn

Utöver lagstadgat skyddade områden finns det områden i Örebro kommun som behöver redovisas för att de kan ha betydelse för pågående och planerad mark- och vattenanvändning. Värdena överlagrar användningsytorna i mark- och vattenanvändningskartan och de ska tas hänsyn till på det sätt som redovisas i kartan.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se