Elevutbyte med lantbruksskola i Tanzania

Barn i Tanzania

Kvinnerstagymnasiet har haft elevutbyte med en lantbruksskola i Kaibaha Tanzania sedan år 2009. Elever och personal har besökt varandras skolor under tre veckor och lärt sig mycket av varandra. Utbytet har utvecklats från pojkskolans traditionella lantbruksskola till att även omfatta en flickskola i Kibaha, där eleverna lär sig att laga mat, sy kläder och andra teoretiska ämnen. Tack vare flickskolan kunde Virginska gymnasiets Restaurang och Livsmedelsprogram bli involverade i utbytet sedan i våras.

Barn i Tanzania med gosedjur

Våra svenska elever har alltid förundrats över att eleverna i Tanzanias är så glada och nöjda med det lilla som de har och får. Våra elever har varit delaktiga på lektioner i Kibaha och tycker att det är mer teoretiska lektioner i Tanzania än i Sverige. Eleverna har också haft långa och intressanta diskussioner om ländernas olika kulturer, utbildningar och livsstilar. Eleverna och lärarna från Kvinnersta och Virginska har också samlat in pengar på olika sett som vi skänkt till skolorna och till ett barnhem i Kaibaha. Bagerieleverna och lärarna från Virginska har även involverat Tegnerskolan lite i projektet, där barnen i klass 2 skänkte några av sina gosedjur och skrev meddelanden på dem till barnen på barnhemmet som vi tog med till Tanzania.

Matlagning i Tanzania

Eleverna från Kvinnersta och Virginska fick ta del av hur olika småföretag fungerar och elever från Kibaha fick prova på att köra traktor, mjölka kor med maskiner, visa kökseleverna Tanziansk matlagning, baka olika svenska bakverk, vara med på hantverksprogrammets inriktningar frisör och på textildesign, allt med mycket mer elektriska maskiner än vad de var vana vid. Elever från Hotell och Turismprogrammet guidade runt gruppen i Örebro och i Stockholm.

Lärarna från Tanzania fick specialprogram några dagar då de fick föredragning om hur gymnasieskolans organisation är uppbyggd i Sverige och i Örebro på gymnasieförvaltningen av Charlotta Karlsson Andersson och Anders Duvkär. Lärarna var även på rådhuset där Per-Åke Sörman visade runt, fick träffa lokala politiker och berättade mer om vårt politiska system i Sverige. De var även på Tullängsgymnasiet där Ken Dahlberg berättade om utbildningarna och visade oss runt. Även fackliga frågor diskuterades om bla. lärarnas arbetsmiljö, lön och olika utmaningar som Tanzania och Sveriges lärare har framför sig.

 

Vi åkte även till Orsa Björnpark och fiskade i en sjö, vilket de inte har så stor tillgång till i Tanzania. De fick också se gruvan i Pershyttan samt delar av Stockholm,​ vi besökte Stadshuset, vilket många tyckte var jätteintressant.

 

 

/Ann-Louise Stolt, Bageri- och Konditori lärare, Virginska gymnasiet & Ann-Christine Boström, Internationell samordnare, gymnasielärare biologi/kemi, Kvinnerstagymnasiet

Senast uppdaterad:

Publicerad: