Kulbanor – ett utforskande för ALLA barn på Flotten Blå

Kulbana i trä

Under våren 2016 köptes ett nytt material in till förskolan för att utmana barnen i sitt konstruerande. Materialet består av klossar och kulbanedelar i trä. Till detta följde det med glaskulor som är ca 1 cm i diameter. Materialet väckte inte så stort intresse under våren, men så kom barnen tillbaka efter sommaren...

Det började med att ett av de äldre barnen i gruppen började bygga banor med materialet och då hängde några till av de äldsta barnen på. Det var inte så enkelt och krävde mycket tålamod och funderande för att få bitarna att ligga rätt så kulan kunde passera genom hela banan.

Efter hand blev fler och fler barn nyfikna på materialet och ville också prova att bygga. I gruppen har vi 20 barn som är i åldrarna 2-5 år. De yngsta barnen, som i början inte byggde banor själva, fick prova de äldre barnens banor. De barn som lärt sig lite mer hjälpte andra barn att bygga.

För varje dag blev banorna högre, längre och mer avancerade samtidigt som till slut alla barn blivit intresserade av materialet. Från det yngsta till det äldsta barnet blev detta en av sakerna de gjorde i stort sett dagligen hela hösten. Några barn oftare, men alla visade intresse för materialet.

Det var otroligt fascinerande att se hur barnen höjde svårighetsgraden för sig själva. De kom på nya lösningar, tog in nytt material, vände bitarna åt olika håll och började dekorera sina banor. De yngsta barnen avancerade, genom mycket iakttagande, från kulbanor bestående av bara en bit till flera nivåer.

Kulbana

Kulorna som annars lätt försvinner, förvaras i en burk i ett skåp. Barnen kommer därför och frågar efter kulor när de behöver och lämnar tillbaka dem när de är färdiga. Eftersom barnen var så sugna på att bygga kulbanor direkt på morgonen när de kom, blev ofta deras första ord ”Kan jag få en kula?” När föräldrarna sedan hämtade på eftermiddagen, satt många återigen och byggde och hade absolut inte tid att gå hem.

Då några barn har kommit väldigt långt i sitt utforskande blir det lätt att de vill hjälpa och ibland ta över andra barns byggande. Då har vi pratat om att man måste få prova själv och ibland göra mindre bra saker för att kunna lära sig. Om någon vill ha hjälp i sitt byggande så får de själva be om det.

Vid ett tillfälle började ett barn sjunga en egen sång om kulbanor som sammanfattade mycket av det vi pratat om. De andra barnen gillade sången så nu sjunger vi den tillsammans för att lära oss den och komma ihåg hur viktigt det är att få prova och bygga som man vill.

Här kan du se en film om projektet.

Kulbanesången

Melodi: Imse Vimse Spindel

Alla kan göra fina kulbanor
Vi bygger fina kulbanor tillsammans allihop
Fina och långa
Stora och små
Alla bygger hur de vill så de kan lära sig


I detta projekt har barnen varit otroligt drivande och utmanat sig själva vidare hela tiden. Vi har på deras önskan och initiativ fotat och filmat banorna så de kan ha som inspiration till kommande byggen. Bilderna har vi gjort en bok av och filmerna har vi klippt ihop till en film i Imovie och som ni kan se här nedan.

 

Som ett ytterligare sätt att dokumentera samlade vi i slutet på höstterminen, barnen i mindre grupper för att dokumentera deras kunskaper. Vi byggde banor tillsammans och pratade samtidigt om hur man bygger, de visade olika lösningar de kommit på utifrån olika problem och vad man behöver tänka på. Barnen har på detta sätt berättat om 23 olika saker man behöver veta för att kunna bygga fungerande kulbanor. Dessa kunskaper har vi nu samlade i en alldeles egen instruktionsbok med både bilder och text.

Det här är verkligen ett material som lett till mycket samarbete, utforskande, gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och stor glädje. Vår plan är att fortsätta utmana och uppmuntra detta på olika sätt. Kanske blir det kulbanor på väggen, kulbanor utomhus eller något helt annat. Vi får se vad som händer helt enkelt nu under våren på Flotten Blå på Äventyrets förskola.

 

/Maria Högberg, förskollärare, Äventyrets förskola avd Flotten Blå

Senast uppdaterad:

Publicerad: