Meny

Utställningar

målningar lutade mot en vägg

Den dolda konsten II

20 januari - 25 februari.

Vad döljer sig i Örebro kommuns stora konstsamling?

För tre år sedan gjorde Örebro konsthall en utställning där vi lyfte fram konst ur Örebro kommuns stora konstsamling. Den gången visade vi ett urval verk från de senaste hundra årens inköp. Nu när vi gör Den dolda konsten 2 så lägger vi fokus på verk inköpta de senaste 10 åren.

Sedan 1900-talets mitt har Örebro kommun köpt in konst till en samling som idag består av 8100 verk. I samlingen finns bland annat målningar, grafik, textil, fotografi och skulptur. De flesta av dessa konstverk är konst som är flyttbar och som hänger på kommunens olika verksamheter, skolor, vård och omsorgsboenden, arbetsrum och konferensrum. Eftersom denna konst är placerad på arbetsplatser är de "dolda" för allmänheten i stort.

Syftet med konstsamlingen är att berika de platser vi möter i vardagen men också inspirera till tankar, känslor och samtal. När verk köps in till samlingen är tanken att konsten ska spegla den tid vi lever i. Merparten av konsten köps in från utställningar på gallerier och konsthallar i Örebro kommun. Som medarbetare i kommunen kan man låna konst till sin verksamhet och sitt arbetsrum från ett mindre konstlager på konsthallen.

En annan del av den kommunala konstsamlingen består av över 200 offentliga konstverk med permanent placering i stadens offentliga rum. (Bland de äldsta konstverken är Engelbrekt som stått på Stortorget sedan 1865 och bland de senaste finns konstverk på nybyggda förskolor och skolor ute i kommunens olika stadsdelar.) Nu finns en digital konstkarta där du kan läsa mer om stadens galleri. www.orebro.se/konsthallen/stadensgalleri

Senast uppdaterad: 22 februari 2018

Publicerad: 31 januari 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se