Meny
  • Start
  • / Förskola & skola

Förskola och skola - visningar Konsthallen

Kom på en visning där barnens och elevernas egna reflektioner och tankar ges utrymme samtidigt som vi bidrar med en fördjupad förståelse av konsten. Vi har även visningar med efterföljande skapande arbete utifrån de aktuella utställningarna i vår ateljé.

Bild på barn som tittar på konst

Vi vill verka för att fler barn och unga ska få tillgång till både den samtidskonst som visas på Örebro konsthall och den offentliga konst som visas i stadsrummet. Därför har vi inga avgifter för våra visningar, konstvandringar och skapande i ateljén för alla förskolor och skolor i Örebro kommun.

* För skolor i andra kommuner, folkhögskolor och högskola tar vi en avgift på 500 kr per visning.

Konsthandledningar

Till de flesta av våra utställningar arbetar vi fram en konsthandledning som är tänkt som ett underlag för lärare och andra intresserade. Antingen kan man använda sig av konsthandledningen inför ett bokat besök på konsthallen eller som underlag för ett besök på egen hand. Utgå även gärna från de tips på skapande aktiviteter som finns i slutet av varje konsthandledning.

Den aktuella konsthandledningen finns antingen att ladda hem nedan eller så kan du fråga efter den i disken när du kommer till Örebro konsthall.

Förskola

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Arbetslaget ska ge barn möjlighet att lära känna sin närmiljö och de funktioner som har betydelse för det dagliga livet samt få bekanta sig med det lokala kulturlivet.

(Ur läroplanen för förskolan)

Är du pedagog i förskolan? De små barnen har ofta ett öppet sinne och fantasifulla tolkningar som berikar konstupplevelsen!

Under visningar för förskolor börjar vi med att samla gruppen i en cirkel på golvet och samtala om vad konst kan vara. Sedan går vi på upptäcktsfärd i utställningsrummet och undersöker de olika konstnärliga uttrycken tillsammans. Vi samtalar om vad vi ser och barnen får berätta om sina olika upplevelser. Vill du boka en visning med skapande i ateljén så utgår vi från utställningens tema och skapar utifrån de idéer och associationer som utställningen väcker!

Förskolor är välkomna till oss på förmiddagar innan Örebro konsthall öppnar för allmänheten. Då finns det lugn och utrymme som behövs för en koncentrerad konstupplevelse för barnen.

Du kan antingen boka en visning av utställningen som tar ca 40 minuter eller en visning och skapande i ateljén efteråt och det tar då ca 60 - 90 minuter beroende på barngruppen.

Mellan 15 maj – 15 oktober kan du även boka en konstvandring med utgångspunkt från Örebro konsthall där vi tittar på några av våra offentliga konstverk i stadsrummet. Vi tittar på allt från 100 år gamla skulpturer till nutida konstverk under ca en timmes promenad. Se till att barnen är klädda efter väder.

Boka genom att maila kata.wennberg@orebro.se eller ring 019-21 48 96.

 

Grundskola

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud.

(Ur läroplanen för grundskolan)

Är du lärare i årskurs 1 t.o.m.årskurs 9? Kom med dina elever och möt den samtidskonst som visas just nu i Örebro! Samtidskonsten är en utmärkt utgångspunkt för samtal om identitet, samhälle, demokrati, estetik, vad det innebär att vara människa och annat viktigt här i livet. Beroende på vilken utställning vi visar, lyfts olika frågor och besöket här öppnar förhoppningsvis elevernas ögon för nya perspektiv. Konst är kommunikativ och ställer frågor! Ett besök här ger eleverna inblick i ett konstnärligt perspektiv och arbetssätt.

Välj mellan en visning av utställningen eller en visning med efterföljande skapande i ateljén. En visning tar ca 40-50 minuter och en visning med efterföljande skapande tar ca 60-90 minuter.

Mellan 15 maj – 15 oktober kan du även boka en konstvandring med utgångspunkt från Örebro konsthall där vi tittar på några av våra offentliga konstverk i stadsrummet. Vi tittar på allt från 100 år gamla skulpturer till nutida konstverk under ca en timmes promenad.

Boka genom att maila kata.wennberg@orebro.se eller ring 019-21 48 96.

Gymnasieskola och Vuxenutbildning

En trygg identitet och medve­tenhet om det egna och delaktighet i det gemensamma kulturarvet stärker förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingsgrunder. Det är även skolans ansvar att varje elev som har slutfört gymnasiet kan hämta stimulans ur kulturella upplevelser och utveckla känsla för estetiska värden.

(Ur läroplanen för gymnasiet)

Är du pedagog på gymnasiet? Kom med dina elever och möt den samtidskonst som visas just nu i Örebro! Samtidskonsten är en utmärkt utgångspunkt för samtal om identitet, samhälle, demokrati, estetik, vad det innebär att vara människa och annat viktigt här i livet. Beroende på vilken utställning vi visar, lyfts olika frågor och besöket här öppnar förhoppningsvis elevernas ögon för nya perspektiv. Konst är kommunikativ och ställer frågor! Ett besök här ger eleverna inblick i ett konstnärligt perspektiv och arbetssätt. Vi erbjuder visningar under hela dagarna, tisdag till torsdag. En visning tar ca 40-60 minuter.

Mellan 15 maj – 15 oktober kan du även boka en konstvandring med utgångspunkt från Örebro konsthall där vi tittar på några av våra offentliga konstverk i stadsrummet. Vi tittar på allt från 100 år gamla skulpturer till nutida konstverk under ca en timmes promenad.

Kommer du från SFI eller annan vuxenutbildning? Välkommen att boka en gratis visning! Kommer du från en folkhögskola och vill boka en visning? Vi tar en avgift på 500 kr för visningar dagtid.

Boka genom att maila kata.wennberg@orebro.se eller ring 019-21 48 96.

För bildlärare

Vid uppstarten av varje ny termin bjuder vi in till bildlärarträff här på Örebro konsthall som inspiration, idéutbyte och mötesplats. Kom hit för att få en kortare visning av den aktuella utställningen och samtala i ateljén med bildlärarkollegor från olika skolor och stadier i Örebro över en kopp kaffe eller te!

Vill du delta?

Skicka ett mail till kata.wennberg@orebro.se

Det finns även en grupp på facebook som heter ”Nätverk för bildlärare i Örebro”. Gå gärna med där för tips och idéutbyte!

Senast uppdaterad: 3 oktober 2017

Publicerad: 31 januari 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se